Adakah anda salah satu daripada di bawah ini?

  1. Minat bidang penulisan dan mahu menjadikan penulisan sebagai kerjaya anda. Atau
  2. Mahu menjadi penulis skrip drama atau filem dan mahu naskah karya anda ditayangkan di kaca TV.
  3. Anda seorang yang bercita-cita tinggi mahu menempah nama di dalam industri seni dan berhasrat untuk membina kerjaya belakang tabir.
  4. Dan mungkin anda bukan salah satu atau mana-mana di atas tetapi anda mahu menjana pendapatan sampingan sehingga ribuan ringgit atau hingga ke puluhan ribu ringgit hanya dengan menulis skrip drama TV.

SEBELUM ITU, IZINKAN SAYA MEMPERKENALKAN DIRI SAYA.

SAYA SHAHNAS PUTRA. SAYA PENULIS SKRIP SKRIP FREELANCE

Dan drama-drama dan telemovie ini, adalah mungkin adalah antara karya penulisan saya yang mungkin anda pernah tonton di kaca tv …

Tasbih Yang Terlerai, STELLA, Arman, Minah Gangster dan Love You Miss Pomen.

maxresdefault

Kelas Belajar Menulis Drama

Sebelum itu, apa yang seronoknya MENULIS DRAMA?

  • Yang minat penulisan akan faham, betapa seronoknya menulis cerita.
  • Masyuk. Bayaran yang terima untuk penulis skrip boleh mencecah sehingga puluhan ribu ringgit.
  • Masa & persekitaran. Anda boleh menulis mengikut masa anda dan di mana-mana sahaja anda mahu.
  • Kerjaya atau sambilan. Nak jadikan kedua-duanya pun boleh, anda tak perlu berhenti kerja,

Mesti anda tertanya-tanya..

“tanpa pengalaman, boleh ke jadi penulis skrip?”

“tanpa kelulusan kolej atau universiti, adakah diterima sebagai penulis?”

Jangan risau. Jawapannya, BOLEH.

Saya bermula dahulu dengan KOSONG. Hanya berbekalkan tunjuk ajar daripada mentor saya, Mazelan Manan. Seorang penulis skrip otai yang berpengalaman menulis ratusan drama dan telemovie. Tanpa sebarang pengalaman dan berbekalkan secebis ilmu, saya berjaya menjadi penulis skrip drama walaupun tiada segulung Diploma, Ijazah ataupun sijil.

Sebagai permulaan saya dan rakan penulis saya, Hafid Derani, kami berjaya menulis Tasbih Yang Terlerai dan Stella. Alhamdulillah, sebagai permulaan lebih RM20,000 dalam genggaman kami.

Kandungan Kelas

#Topik pertama

Mengenal industri dan bidang penulisan skrip drama

    • Mengenal pasti kesilapan-kesilapan penulis baru agar anda tidak melakukannya.
    • Kepada siapa nak hantar proposal? Bagaimana cara menghantar proposal? Apa flow dan susun galur yang betul. Berapa lama nak tunggu jawapan proposal kita. Berapa bayaran kita dapat selepas hantar proposal.
    • Apa kita nak bila proposal kita reject?
    • Apa Kita kena buat bila proposal kita lulus?
    • Apa kita perlu buat bila produser kata dia nak bayar proposal kita sahaja dan tak nak kita tulis skrip?

#Topik Kedua

    • Stesen mana yang kita nak pilih? Saluran mana? Slot apa yang sesuai dengan cerita kita?
    • Cerita apa yang stesen mahukan?

#Topik Ketiga

    • Kita pula? Cerita apa kita nak buat?
    • Apa kategori yang kita nak pilih?

#Topik Keempat

    • Apa itu proposal Drama dan apa kandungannya?
    • Bagaimana nak tulis proposal.?
    • Apa format yang kita nak guna?
    • Proposal hard copy. Atau softcopy?

#Topik Keenam

    • Ke mana hala tuju proposal kita?
    • Kepada stesen tv mana, production apa, siapa produser?
    • Apa cara kita nak hantar pada production house?
    • Production mana yang nak ambil proposal kita? Production mana yang tak kan layan kita.
    • Apa alternatif lain untuk kita nak hantar proposal?

#Topik Ketujuh

    • Apa persediaan yang kita nak buat bila kita dipanggil PITCHING?
    • Bila kita dipanggil bentang cerita kita, adakah bermakna proposal kita dah lulus? Atau bakal lulus?
    • Stesen tv ni panel dia macam mana, stesen tu macam mana pula?
    • Bagaimana cara kita nak bentang pada panel.

#Topik Kelapan

    • Berapa proposal yang kita nak hantar untuk dapat job
    • Apa langkah-langkah lain yang kita boleh buat untuk cari job kita dan sentiasa ada job setiap tahun

#Topik Kesembilan

    • Step by step penulisan skrip penuh
    • Mesyuarat penerbitan tu apa? Apa kita nak prepare, siapa terlibat dalam meeting ni.
    • Apa kehendak dan tetapan-tetapan yang perlu kita ikut.
    • Bagaimana kita nak tulis, memenuhi permintaan dan tetapan serta kekangan oleh pelbagai pihak seperti stesen tv, penerbit, pengarah dan lain-lain.
    • Apa tu beat outline, apa tu treatment, first draf script, second draf, final draft.
    • Bagaimana nak tulis skrip. Apa makna terms-terms dalam skrip seperti ext int, cut to, fade to.
    • Bagaimana cara nak tulis dialog dan sebagainya.

Kelas Belajar Menulis Drama (BMD) ini boleh didapati dengan harga RM150, untuk SERATUS peserta yang PERTAMA sahaja. Dan harga ini akan dinaikkan kepada RM350 apabila mencapai kouta peserta.

Dengan RM150 ini anda akan menerima FREE AKSES kepada kelas-kelas yang saya akan anjurkan pada masa akan datang dan UNLIMITED REPEAT CLASS.

Anda juga akan menerima support daripada saya melalui WHATSAPP.

Dan dengan menyertai Kelas BMD juga, anda layak bergelar Team Skrip Cakerawala Seni. Yang mana anda bakal berkongsi job dengan saya.

Yang paling penting, anda akan menerima siri video BMD secara PERCUMA!
Anda boleh mengulang kaji dan menonton video Belajar Menulis Drama seberapa banyak kali ulang yang anda mahu.

#########

Akhir sekali dari saya, saya bukanlah seorang penulis yang otai ataupun penulis handalan yang merangkul anugerah bagai. Saya hanya seorang penulis skrip biasa yang cuma berpengalaman enam ke tujuh tahun dalam industri. Saya tak menjanjikan bulan dan bintang tetapi, ramai yang pernah mengikuti kelas saya, sudah berjaya menjadi seorang penulis skrip drama.

Saya hanya berkongsikan cara dan pengalaman saya. Kejayaan tak datang bergolek, apa jua yang kita buat di dunia ni kena ada usaha dan kesungguhan. Jika anda sudah bersedia, anda boleh terus bermula sebagai penulis hari ini.

Hubungi: 011-58736039 SHAHNAS
http://wasap.my/601158736039/KelasBelajarMenulisDrama
Sila whatsapp-
NAMA:
UMUR:
PEKERJAAN:
LOKASI:
KENAPA BERMINAT:
PENGALAMAN DALAM INDUSTRI KREATIF (jika ada):

Ke nombor: 011-58736039 SHAHNAS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s